Μια εντυπωσιακή, αλλά ταυτόχρονα και ανατριχιαστική αποκάλυψη κάνει μέσα απο το Twitter η σελίδα World of Statistics, στους περισσότερους απο τους 3.7 εκατομμύρια followers της. Η αποκαλύψη αυτή είναι για τα κλεμμένα κειμήλια του Βρετανικού Μουσείου και ποιες χώρες έχουν χάσει την πολιτιστική τους κληρονομιά απο τους ευγενείς Άγγλου!
Το Βρετανικό Μουσείο, φιλοξενώντας μια από τις πιο εκτεταμένες συλλογές στον κόσμο, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Στα εκθέματά του, μαρτυρείται η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του κόσμου, με αντικείμενα που προέρχονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Ποια η προέλευση των θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου
Ποια όμως είναι η καταγωγή αυτών των θησαυρών; Ας ρίξουμε μια ματιά στους λαούς και τους πολιτισμούς που συνέβαλαν στη δημιουργία της μοναδικής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου.
- Μεσοποταμία: Η Μεσοποταμία, λίκνο του πολιτισμού, κατέχει περίοπτη θέση, με 164.000 αντικείμενα να μαρτυρούν την ακμή των Σουμερίων, των Ακκαδίων, των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων.
- Ιταλία: Η Ιταλία, με 147.000 εκθέματα, φέρνει στο προσκήνιο την κληρονομιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με γλυπτά, αγγεία και νομίσματα να αφηγούνται ιστορίες αιώνων.
- Αίγυπτος: Η Αίγυπτος, με 120.000 αντικείμενα, γοητεύει με μούμιες, φαραωνικές μάσκες και ιερά κείμενα, αποκαλύπτοντας τα μυστήρια ενός από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς.
- Γαλλία: Η Γαλλία, με 82.000 εκθέματα, έρχεται στο προσκήνιο με έργα τέχνης και αντικείμενα από την εποχή του Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα, παρουσιάζοντας την πλούσια καλλιτεχνική της παράδοση.
- Τουρκία: Η Τουρκία, με 74.000 αντικείμενα, φέρνει στοιχεία από την Βυζαντινή και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με ψηφιδωτά, κεραμικά και κοσμήματα να μαρτυρούν την ιστορική της διαδρομή.
- Ελλάδα: Η Ελλάδα με τα περίφημα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία έκλεψε ο Έλγιν είναι μια απο τις χώρες που λεηλατήθηκαν όσο καμία άλλη. Το Βρετανικό μουσείο, φυσικά αρνείται πεισματικά να τα επιστρέψει, καθώς και τους χιλιάδες ακόμα θυσαυρούς που έχει στην κατοχή του.
Ακολουθούν και άλλες χώρες με σημαντική παρουσία στη συλλογή, όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν. Κάθε χώρα, με τα δικά της μοναδικά αντικείμενα, συνεισφέρει στην ολοκληρωμένη εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν σε εκτιμήσεις του Βρετανικού Μουσείου, καθώς η καταγραφή και η ταξινόμηση της τεράστιας συλλογής αποτελεί μια συνεχιζόμενη διαδικασία.
🇬🇧 Number of artifacts in the British Museum Collection (historical owner):
— World of Statistics (@stats_feed) May 5, 2024
🇮🇶 Iraq: 164 thousand
🇮🇹 Italy: 147k
🇪🇬 Egypt: 120k
🇫🇷 France: 82k
🇹🇷 Türkiye: 74k
🇩🇪 Germany: 66k
🇬🇷 Greece: 65k
🇨🇳 China: 58k
🇮🇳 India: 53k
🇮🇷 Iran: 51k
🇯🇵 Japan: 43k
🇺🇸 USA: 29k
🇮🇱 Israel: 26k
🇳🇱…
- Ακολουθήστε μας στο Google News