Μια από τις πιο συναρπαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έρχεται από την Αίγυπτο και αφορά το θρυλικό οροπέδιο της Γκίζας. Χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες γεωσάρωσης, όπως το δορυφορικό ραντάρ εδάφους (GPR) και την τομογραφία muon – μια μέθοδο που χρησιμοποιεί υποατομικά σωματίδια για να «διαβάσει» το εσωτερικό τεράστιων δομών – ερευνητές από Ιταλία και Σκωτία έφεραν στο φως ένα υπόγειο δίκτυο που αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις πυραμίδες.
Ένα υπόγειο σύμπαν 640 μέτρα κάτω από τη Γκίζα
Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη αφορά οκτώ κατακόρυφους άξονες, σε βάθος 640 μέτρων κάτω από την Πυραμίδα του Χαφρέ. Το βάθος από μόνο του προκαλεί δέος, αλλά η έκπληξη συνεχίζεται: γύρω από τους άξονες υπάρχουν σπειροειδείς διαδρομές που οδηγούν σε δύο κύβους-θαλάμους, διαστάσεων περίπου 80 μέτρων ανά πλευρά – ένα αρχιτεκτονικό έργο που δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν σε αιγυπτιακή κατασκευή.
Ακόμη πιο πάνω, η έρευνα εντόπισε πέντε πολυεπίπεδες δομές, οι οποίες φαίνεται να επικοινωνούν μέσω περασμάτων, υποδηλώνοντας ένα περίπλοκο δίκτυο με πιθανή τελετουργική, αποθηκευτική ή ακόμα και άγνωστη λειτουργία.
Πού οδηγούν αυτές οι αποκαλύψεις;
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρατά την ανάσα της, καθώς αναλύσεις συνεχίζονται για να επιβεβαιωθεί η προέλευση και ο σκοπός αυτών των δομών. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για αρχαία κατασκευή και όχι φυσικούς σχηματισμούς, τότε ενδέχεται να επανεξεταστεί η αντίληψή μας για το επίπεδο τεχνολογίας και γνώσης των αρχαίων Αιγυπτίων.
Μπορεί οι πυραμίδες να ήταν τελικά μόνο η κορυφή ενός «παγόβουνου» πολιτισμικού μεγαλείου που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει σε όλο του το εύρος;