Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τη μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά να διαμορφώνεται στα 80,95 ευρώ ανά MWh στις 28 Ιουλίου, μια εντυπωσιακή μείωση από τα 219,28 ευρώ ανά MWh που καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της «μίνι» ενεργειακής κρίσης.
Η πτώση αυτή, που ανέρχεται στο 63% σε μόλις έξι ημέρες, αντανακλά τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες επηρεάζονται από πληθώρα παραγόντων.
Η κατανομή της ενεργειακής παραγωγής
Η μείωση των τιμών μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες αποτελούν το 49,48% του ενεργειακού μίγματος, αντικαθιστώντας την πιο ακριβή παραγωγή από φυσικό αέριο, που καλύπτει το 27,98%. Οι ΑΠΕ, ως η πιο φθηνή μορφή ενέργειας, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση της τιμής, ιδίως σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης λόγω της σταδιακής εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών.
Οι τιμές και το μέλλον
Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή μηδενικών τιμών στις 11 π.μ. και 12 μ.μ., με την τιμή να κλειδώνει στα 0,04 ευρώ ανά MWh, φαινόμενο ασυνήθιστο που καταδεικνύει την έντονη επίδραση των ΑΠΕ και την μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς ενέργειας. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις, ενισχύοντας την ανάγκη για σταθερό πλαίσιο που θα ευνοεί τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη.
Το έκτακτο τέλος και οι επιδοτήσεις
Η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, με στόχο τη δίκαιη αναδιανομή των υπερεσόδων μέσω επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική διάταξη τις επόμενες ημέρες. Η ενέργεια αυτή στοχεύει να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών, με ειδικό στόχο τον μήνα Αύγουστο.
Οι προβλέψεις των παρόχων
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές για τον Αύγουστο στις αρχές του μήνα, με την Protergia να δεσμεύεται για σταθερά κυμαινόμενα τιμολόγια. Η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς, με τις αποφάσεις της να καθορίζουν το ύψος των επιδοτήσεων.
Η «μίνι» ενεργειακή κρίση φαίνεται να εκτονώνεται, αφήνοντας πίσω της μια ασταθή αγορά ενέργειας που αναζητά ισορροπία. Όπως λέει και η παροιμία, «η βροντή είναι δυνατή, αλλά η βροχή φέρνει τη δροσιά», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.
- Ακολουθήστε μας στο Google News