Αλλαγή ώρας: Η άφιξη της άνοιξης σηματοδοτείται όχι μόνο από ανθισμένα λουλούδια και κελαηδήματα πουλιών, αλλά και από την επιστροφή της θερινής ώρας.
Φέτος, η πολυαναμενόμενη αλλαγή θα λάβει χώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, χαρίζοντάς μας μεγαλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες.
Η υιοθέτηση της θερινής ώρας έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ιδέα, αν και φαινομενικά απλή, φέρει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία.
Η ιστορία της Θερινής Ώρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα έκανε την πρώτη της εμφάνιση, δοκιμαστικά, το 1932. Η εφαρμογή της, όμως, εγκαταλείφθηκε σύντομα, καθώς η χώρα είχε ήδη υιοθετήσει μια μετατόπιση 25 λεπτών μπροστά, σε σχέση με την πραγματική ώρα, ως μέρος της παγκόσμιας ζώνης ώρας. Η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μίας μισάωρης μετατόπισης στο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών, κάλυπτε την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πετρελαϊκή κρίση του 1973, όμως, ώθησε σε μια στροφή προς την υιοθέτηση της θερινής ώρας σε ευρεία κλίμακα. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή της ξεκίνησε το 1975, με στόχο την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων που ταλάνιζαν την Ευρώπη.
Το μέλλον της Θερινής Ώρας στην Ελλάδα
Σήμερα, η εναλλαγή ώρας αποτελεί μια αμφιλεγόμενη πρακτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από ψηφοφορία το 2018, αποφάσισε να τερματίσει την υποχρεωτική υιοθέτησή της από το 2021, δίνοντας στα κράτη-μέλη την ελευθερία να επιλέξουν μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.
Στην Ελλάδα, η σχετική διαβούλευση για την επιλογή της μόνιμης ώρας αναβλήθηκε επ’ αόριστον, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ενώ η συζήτηση για το μέλλον της θερινής ώρας στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτή, η άφιξή της φέρνει μαζί της μια αίσθηση αισιοδοξίας και φωτεινότητας, σηματοδοτώντας την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
- Ακολουθήστε μας στο Google News