Τί να κάνουμε με τα τσουρέκια που περίσσεψαν από το Πάσχα; Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει μια εύκολη και νόστιμη λύση: εκμέκ!
Με λίγα υλικά και απλές διαδικασίες, μπορείτε να μεταμορφώσετε τα τσουρέκια σας σε ένα λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό.
Εκμέκ με τσουρέκι απο τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
- 4 φέτες τσουρέκι
- 1 λίτρο γάλα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 φλιτζάνι σουσαμένι
- Φρυγανιά για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τα τσουρέκια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Περιχύνουμε τα τσουρέκια με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το σουσάμι μέχρι να ροδίσει.
- Πασπαλίζουμε τα τσουρέκια με το σουσάμι και τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το εκμέκ να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά του σιροπιού και άλλα αρωματικά, όπως γαρύφαλα ή μαστίχα.
- Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε το εκμέκ με καρύδια ή σταφίδες.
- Το εκμέκ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή όρεξη!
- Ακολουθήστε μας στο Google News