Το αγαπημένο πιάτο όλων όσων πέρασαν απο το Survivor είναι το φακόρυζο. Ειδικά τις πρώτες ημέρες που η παραγωγή δεν δίνει σχεδόν τίποτα σε προμήθειες, οι παλιοί παίκτες αναζητούσαν ρύζι και φακές στις προμήθειες τους. Αν θέλετε να νιώσετε λίγο σαν να βρίσκεται λίγο στο Survivor 2024, αλλά με την πολυτέλεια της κουζίνας σας και των επιπλέον υλικών σας έχουμε την τέλεια συνταγή για Φακόρυζο!
Το φακόρυζο αποτελεί ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, αγαπημένο για την απλότητα, την οικονομία και την θρεπτική του αξία. Συνδυάζει ρύζι και φακές, προσφέροντας μια ισορροπημένη γευστική εμπειρία, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Συνταγή για να φτιάξετε το τέλειο ελληνικό φακόρυζο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι φακές
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ρύζι (για πιλάφι)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ξεπλύνετε καλά τις φακές και μουλιάστε τες σε νερό για 30 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το καρότο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
- Στραγγίξτε τις φακές και ρίξτε τες στην κατσαρόλα.
- Ρίξτε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Φέρτε σε βρασμό, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά.
- Σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να απορροφήσει όλο το υγρό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φακόρυζο να ¨σταθεί¨ για 10 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με άνηθο (αν θέλετε).
Tips:
- Μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα 1/2 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη ή 1/2 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό λαχανικών για πιο πλούσια γεύση.
- Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά, όπως πάπρικα, κύμινο ή κόλιανδρο.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το φακόρυζο με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμύδι.
- Ακολουθήστε μας στο Google News