4η σεζόν The Killing: ένα βιαστικό τέλοςΗ παραγωγή της 4ης σεζόν του The Killing πέρασε από σαράντα κύματα. Το AMC ήδη από το τέλος της 2ης σεζόν δεν ήταν “ζεστό” στο να προβάλλει την 3η, παρ’ όλα αυτά το έκανε, άλλα η απόφαση του να “κόψει” την σειρά μετά από 38 επεισόδια ήταν αμετάκλητη. Οι δημιουργοί όμως είχαν αφήσει την ιστορία στη μέση και το Netflix ήταν πρόθυμο τελικά να προβάλει τα τελευταία 6 επεισόδια πριν το οριστικό τέλος της σειράς.

Ακολουθούν spoilers για την υπόθεση των τριών πρώτων σεζόν.

Στο τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν η Sarah πυροβολεί και σκοτώνει τον Skinner, τον πρώην συνεργάτη της, υπαστυνόμο άλλα και κατά συρροή δολοφόνο νεαρών κοριτσιών. Και μετά μαύρο. Tίτλοι τέλους. Τι ακολούθησε;

Αυτό μας αφηγούνται τα 6 επεισόδια της 4ης και τελευταίας σεζόν. Η Linden και ο Holder αποφασίζουν να μην αποκαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου και να εξαφανίσουν το πτώμα του Skinner, αφού η Linden τον σκότωσε χωρίς προφανή λόγο και ήταν σχεδόν βέβαιη η καταδίκη της ακόμα και αν το θύμα της ήταν ένας ψυχοπαθής δολοφόνος. Οι δυο τους προσπαθούν να εξαφανίσουν οτιδήποτε τους συνδέει με το γεγονός και ο Reddick (αστυνομικός, πρώην συνεργάτης του Holder) ερευνά την εξαφάνιση του Skinner και να νιώθουν την ανάσα του…

Βέβαια δεν λείπει από τη σεζόν και μια ακόμη υπόθεση, που καλούνται οι δυο πρωταγωνιστές να διαλευκάνουν: μια οικογένεια δολοφονείται μέσα στο σπίτι της και βασικός ύποπτος είναι ο γιος, ο οποίος επέζησε από μια απόπειρα αυτοκτονίας, αμέσως μετά τους φόνους, χάνοντας όμως την μνήμη του. Στην στρατιωτική ακαδημία, όπου βρίσκεται εσώκλειστος, θα προσπαθήσει να ανακτήσει την μνήμη του, την ίδια στιγμή που ο Holder και η Linden προσπαθούν να εξιχνιάσουν τους φόνους και να διαπιστώσουν αν είναι εκείνος ο δολοφόνος ή όχι.

Η τέταρτη σεζόν της σειράς είναι μάλλον διαδικαστική, για να ολοκληρωθεί η ιστορία της προηγούμενης. Έτσι μόνο μπορεί να εξηγήσει κανείς το πόσο επιφανειακή είναι η επίλυση της υπόθεσης (σε σχέση, με αυτές που είδαμε σε προηγούμενες σεζόν) και κάποιες σκηνές και γεγονότα στις ζωές των χαρακτήρων, που δεν εξυπηρετούν σε κάτι την εξέλιξη της ιστορίας. Τα πάντα γίνονται για να δούμε αν θα αποκαλυφθεί πως ο Skinner ήταν ο δολοφόνος και η Linden τον σκότωσε, για να φτάσει η σειρά στο προδιαγεγραμμένο (από την άποψη παραγωγής) τέλος της και οι συντελεστές να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Γιατί ακόμα και η μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο επεισόδιο, επιεικώς… “παιδιάστικη” χαρακτηρίζεται.

Ένα βιαστικό τέλος λοιπόν η τέταρτη σεζόν για το The Killing, μια αναγκαία παραγωγή έξι επεισοδίων, για να μας πουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε σε ένα ή δύο στο τέλος της προηγούμενης. Κάτι που αδικεί συνολικά την σειρά, ειδικά μετά από μια τόσο δυνατή σεζόν, όσο η προτελευταία της.