The X-Files: Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν, και δηλώνουμε ενθουσιασμένοι

Απόψεις, Ειδήσεις | 27-1-2016 | Κωνσταντίνος Καραγάνης

Θα μπορούσαμε να βάλουμε και ως τίτλο, το “Σαν να μην πέρασε μια μέρα”. Όπως και να το πούμε, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Είδαμε τα δύο νέα επεισόδια, της ολοκαίνουριας 10ης σεζόν, και αν δεν ήμασταν φανατικοί της σειράς, πλέον έχουμε γίνει.

Η σειρά ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην 9η σεζόν πριν από 14 χρόνια, και όταν μάθαμε ότι η σειρά θα επιστρέψει, ήμασταν όσο να πεις επιφυλακτικοί. Μετά όμως από την προβολή των επεισοδίων μπορούμε να πούμε ότι η σειρά επέστρεψε, και ευτυχώς ήταν καλύτερη των προσδοκιών μας. Το βασικότερο είναι ότι τα πράγματα κύλησαν τόσο ομαλά, όσο χρειαζόταν, με μία εξαιρετική Gillian Anderson, αλλά με έναν φανερά κουρασμένο David Duchovny, o οποίος φαίνεται λίγος, αλλά X-Files χωρίς Duchovny, γίνεται; Δεν γίνεται. Βέβαια ουδείς αλάνθαστος, και έτσι υπήρχαν πολλά λάθη στην πρεμιέρα, αλλά δεν ήταν ικανά να μας δυσαρεστήσουν.

Θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και όταν λέμε αρχή εννοούμε τους τίτλους.

Με μία απλή λέξη, ίδιοι. Και μπορεί αυτό να θεωρηθεί αρνητικό, καθώς θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολλά, αλλά με το που ξεκινούν, θυμάσαι αυτόματα του λόγους για τους οποίους αγάπησες τη σειρά σε πρώτη φάση.

Προσοχή: Ακολουθούν spoilers, οπότε πριν συνεχίσετε δείτε τα επεισόδια.

Επεισόδιο #1: My Struggle

To επεισόδιο ξεκινά με έναν μονόλογο του David Duchovny, δηλαδή του πράκτορα Mulder, με εικόνας και πλάνα από υλικό που δείχνει ιπτάμενους δίσκους, και δει την πτώση ενός UFO στο Rosewell.

Η δράση μεταφέρεται στο 1947, όπου εκεί θα δούμε έναν στρατιωτικό γιατρό, να μεταφέρετε στο σημείο πτώσης του ΑΤΙΑ στο Νέα Μεξικό, όπου και θα αντικρίσει τον εξωγήινο επιβαίνοντα του δίσκου, ο οποίους θα θανατωθεί από τους κυβερνητικούς πράκτορες.

Και επιστροφή το 2016, με την Anderson, δηλαδή την Dana Scully, η οποία εργάζεται σαν χειρούργους στο νοσοκομείο “Our Lady of Sorrows”, στην Ουάσινγκτον, να διακόπτει την δουλειά της μετά από ένα τηλεφώνημα του Walter Skinner, του υποδιευθυντή του FBI, ο οποίος ψάχνει τον κρυμμένο Mulder.

Στην ταινία του 2008, “The X-Files: I Want to Believe”, τους είχαμε αφήσει να ζουν μαζί, οπότε το γεγονός ότι πλέον έχουν χωρίσει είναι εντελώς νέο σε εμάς. Ο χωρισμός τους δεν αναλύεται περαιτέρω, αν και καταλάβαμε ότι η Scully είναι εκείνη που έφυγε, καθώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί κι άλλο τις εμμονές του.

Ο Skinner ψάχνει τους πράκτορες, καθώς υπάρχει μία εκπομπή στην τηλεόραση που τους ψάχνει, και θέλει να διαφυλάξει το πρόσωπο της υπηρεσίας. Ο τηλεοπτικός συνωμοσιολόγος, είναι ο Tad O’Malley, ο οποίος ψάχνει διακαώς να τους βρει, καθώς η εκπομπή του ασχολείται με τις πρακτικές παρακολούθησης της κυβέρνησης, τα διακαιώματα της δεύτερης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος (περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων), και, με τι άλλο;, με τα UFOs. Οι Mulder και Scully θα συναντηθούν με τον παρουσιαστή, ο οποίος θα τους οδηγήσει σε ένα μικρό σπίτι στην Virginia, όπου και θα συναντήσουν την Sveta, μία νεαρή κοπέλα, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει απαχθεί από UFOs, με εξωγήινους να της έχουν εμφυτεύσει έμβρυα.

Και περνάμε στο πρώτο arc που θα μας κρατήσει σε αγωνία. Τι έχει συμβεί με τον γιο του ζευγαριού William, τον οποίο είχαν δώσει για υιοθεσία για να τον προστατέψουν; Και τι ακριβώς έχει συμβεί με αυτόν, καθώς το πώς γεννήθηκε παραμένει μυστήριο; Θα δούμε…

Καθώς η Scully τεστάρει το DNA της Sveta, για να εξακριβώσει αν υπάρχει μέσα της εξωγήινο υλικό, ο O’Malley οδηγεί τον Mulder σε μία μυστική εγκατάσταση, στην οποία φυλάσσεται μία ρέπλικα ενός εξωγήινου αεροσκάφους, η οποία έχει κατασκευαστεί από μέρη ενός πραγματικού UFO. Δυστυχώς εδώ τα εφέ δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο έπακρο, αλλά αυτό είναι δευτερεύον.

Ο Mulder θα ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα η Sveta έχει απαχθεί από ανθρώπους, η οποίοι χρησιμοποίησαν την εξωγήινη τεχνολογία, πράγμα που κάνει τον Mulder να αμφισβητήσει όλες του τις θεωρίες, καθώς την θεωρεί το κλειδί για όλα όσα κρύβει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος θα επισκεφθεί τα γραφεία του FBI, όπου υπήρχαν τα X-Files, για να ανακαλύψει ότι τα αρχεία λείπουν. Αλλά τα μολύβια που πετούσε στο ταβάνι υπάρχουν ακόμα εκεί. Στο μεταξύ η Scully, έχει τα αποτελέσματα DNA της Sveta.

Την επόμενη μέρα η Sveta, ανακοινώνει στα κανάλια ότι ισχυρίστηκε ότι οδηγήθηκε από τον O’Malley, και οποιαδήποτε σύνδεση με εξωγήινους, ήταν καθοδηγούμενη για να κάνει εντυπώσεις. Καθώς η ίδια προσπαθεί να ξεφύγει, το αυτοκίνητό της θα εκραγεί εξαιτίας ενός ιπτάμενου δίσκου.

Με τον William στο μυαλό τους, Mudler και Scully αποφασίζουν να κυνηγήσουν την αλήθεια με όποιο κόστος.

Το πρώτο επεισόδιο ξέφυγε λίγο από την κλασική γραμμή της αφήγησης της σειράς, αλλά ήταν κατάλληλο για 14 χρόνια απουσίας.

Επεισόδιο #2: Founder’s Mutation

Και επιστρέφουμε στην αφήγηση που ξέρουμε και αγαπάμε. Δηλαδή στην αυτοτελή ιστορία, πάνω σε συγκεκριμένο κορμό.

Το επεισόδιο ξεκινά σε μία υπερσύγχρονη βιοχημική εταιρεία, ονόματι “Nugenics Technology”, στην οποία ο Dr. Sonny Sanjay αντιμετωπίζει σφοδρές ημικρανίες, που οδηγούνται σε ακουστικές ψευδαισθήσεις, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει. Η επιχείρηση είναι διαχείρισης του Augustus Goldman.

Οι πράκτορες μας αρχίζουν να ερευνούν την υπόθεση αρχίζοντας από τον μυστηριώδη θάνατο του Sanjay, αλλά οι έρευνές του αντιμετωπίζουν εμπόδια, καθώς η κλινική φαίνεται να χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Και όπου κυβέρνηση ίσον πρόβλημα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε.

Στο νεκροτομείο του FBI, η Scully θα δείξει στον Mulder το κρυφό μήνυμα στην παλάμη του Sanjay, το οποίο μιλάει για την “Μετάλλαξη του Ιδρυτή”. Την ίδια νύχτα ερευνώντας το σπίτι του επιστήμονα, θα ανακαλύψουν έναν πίνακα με παιδιά που αντιμετωπίζουν γενετικές μεταλλάξεις. Την ίδια στιγμή που καταφθάνει η αστυνομία στον χώρο, ο Mulder θα αρχίσει να υποφέρει από τις ίδιες ημικρανίες όπως και εκείνες του Sanjay. Τυχαίο; Διόλου! Την επόμενη κιόλας μέρα, θα πρέπει μετά από εντολή του Υπουργείου Αμύνης, να σταματήσουν την έρευνα. Αμ δε!

Χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις της στο νοσοκομείο που εργάζεται, η Scully κανονίζει ραντεβού με τον αινιγματικό Augustus Goldman, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς του νοσοκομείου. Ωστόσο, πριν το ραντεβού, οι πράκτορες θα συναντηθούν με μία νεαρή κοπέλα, την Anges, η οποία είναι έγκυος, και συμμετέχει σε μία “μελέτη”, από την οποία και θέλει να αποχωρήσει. Για ακόμα μία φορά, ο William έρχεται στο προσκήνιο. Μετά την συνάντησή τους με τον Augustus, θα μάθουν ότι η Agnes στην προσπάθειά της να ξεφύγει, έπεσε θύμα τροχαίου, αλλά το έμβρυο αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Με την υποψία ότι ο Goldman κάνει πειράματα πάνω σε παιδιά, ο Mulder και η Scully θα συναντήσουν την πρώην γυναίκα του Jackie, η οποία βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική εδώ και 17 χρόνια. Σύμφωνα με αυτή, ο Goldman μετάλλαξε γενετικά την κόρη τους Molly, και για να γλυτώσει από την ίδια μοίρα τον αγέννητο ακόμα γιο τους, αποφάσισε να φύγει. Σε ένα, επίσης τυχαίο, τροχαίο, η Jackie θα ανοίξει την κοιλιά της για να ελευθερώσει το παιδί, το οποίο επικοινωνούσε μαζί της μέσω ήχων υψηλής συχνότητας.

Οι πράκτορες θα ανακαλύψουν ότι ο γιος ζει, και είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Sanjay. Ονομάζεται Kyle και εργάζεται κρυφά στην Nugenics Technology, σαν εργάτης. Θα ανακαλύψουν το σπίτι του, και θα τον οδηγήσουν μπροστά τον Goldman με την ελπίδα να τον κάνουν να συνειδητοποιήσει το λάθος του. Φυσιολογικά, τα πράγματα πάνε στραβά. O Kyle θα συναντήσει την αδερφή του, Molly, σε μία σκηνή με τηλεκίνηση, που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, καθώς τα αδέρφια δίνουν τέλος στη ζωή του πατέρα τους.

Οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονέων είναι έντονες, και ο William για ακόμα μία φορά είναι στο μυαλό των πρακτόρων.