Φάκελος: Τηλεοπτική σειρά «Humans»

Απόψεις, Αφιερώματα | 29-8-2015 | Δανάη Σωπασή

Ανάμεσα σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές που παρακολουθήσαμε φέτος, ξεχωρίσαμε το Humans που μας ταξιδεύει σε ένα αρκετά ιδιαίτερο τεχνολογικά περιβάλλον.

Σε έναν υποθετικό παράλληλο κόσμο, οι άνθρωποι αγοράζουν με ετήσιες εγγυήσεις, ανδροειδή ρόμποτς για να τους βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Πέρα από αυτό, τα τεχνολογικά όντα, βοηθούν και τους ηλικιωμένους ανθρώπους στην άμεση πρόληψη των φαρμάκων τους, ή και ανθρώπους όλων των ηλικιών σε περιπτώσεις που έχουν υποστεί πρόσφατα κάποιο ατύχημα.

Σε έναν κόσμο, όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι σαφώς γρήγοροι, αλλά και τα αντιφατικά σύνολα υπάρχουν και διαιωνίζονται διαρκώς, για τα ρόμποτς τίθεται το ερώτημα αν είναι η επόμενη απειλή του ανθρωπίνου είδους.

Η ιδιαίτερη τηλεοπτική σειρά Humans που προβλήθηκε φέτος στο αγγλικό Channel 4 και στο αμερικανικό AMC, προσδιορίζεται από μια βαθμιαία και ρεαλιστική άποψη πραγματικότητας.

humans

Αρχικά βλέπουμε μια συγκεκριμένη οικογένεια που είναι να αγοράσει ένα ρομπότ ως έκπληξη στην σύζυγο του σπιτιού, γιατί με τις δουλειές της, δεν προλαβαίνει να έχει πάντα καθαρό τον χώρο τους, αλλά βαθμιαία βλέπουμε και την ψυχολογία και την καθημερινότητα άλλων ανθρώπων που έχουν και εκείνοι ανδροειδή και πως νιώθουν με αυτό το νέο είδος.

Φυσικά η σειρά δεν σταματάει μόνο εκεί, στο υπάρχον «προϊόν» αφού η «νέα φυλή» που έχει συνείδηση και μπορεί να σκέφτεται ισάξια όπως οι άνθρωποι, μπαίνει σε έναν νέο κύκλο συζητήσεων, αμφίδρομων κινήσεων και επαναλήψεων μέχρι να μάθουμε και εμείς, το κοινό, τι είναι αυτό το «άλλο» που συμβαίνει στο γενικότερο πλαίσιο.

Αυτό που θα δούμε και ακόμα πιο αναλυτικά και στην δεύτερη σεζόν.

Μια τηλεοπτική σειρά που σαφέστατα φέρνει τα ρόμποτς στην θέση της εκάστοτε μειονότητας και παρατηρεί τις αντιδράσεις και τις διαφορετικές προσωπικότητες, που όπως είναι λογικό, υπάρχουν και συνυπάρχουν μέσα στο πλαίσιο, αυτής της μικρής ομάδας που τόσο θα ήθελε να μοιάζει πιο ισχυρή και μεγάλη.

humans