Γιατί ξεκίνησα να βλέπω τώρα “Game of Thrones”; Και γιατί κόλλησα;

Απόψεις | 6-7-2015 | Κωνσταντίνος Καραγάνης

Και μία ωραία πρωία Δευτέρας, ξυπνάς ωραία και καλά, και βλέπεις σε όλα τα social media τα νέα για το φινάλε της 5ης σεζόν του Game of Thrones. Και ξαφνικά λες: Γιατί Θεέ μου; Τι έχω φταίξει, εγώ ο καημένος tvfreak που περιμένω να τελειώσει η σειρά για να την δω μονοκοπανιά; Στην αρχή η αντίδραση μου ήταν κατά των spoilers (διάβασέ τη εδώ). Στη συνέχεια, είπα ότι θα αντιδράσω στο frenzy, και δεν θα το δω. Και μετά, ξεκίνησα να το βλέπω.

Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, βρίσκομαι στο 4ο επεισόδιο της 4ης σεζόν, ακριβώς μετά (SPOILER ALERT) τον θάνατο του μισητού Τζόφρυ, και τη σεξουαλική σκηνή ανάμεσα στα αδέρφια Λάνιστερ μέσα στην εκκλησία.

Και έχω να δηλώσω το εξής: HBO, είσαι και πολύ μπροστά τελικά. Αλλά άλλο είναι το θέμα μας τώρα.

Δεν θα σχολιάσω αν υπάρχει καλή σύνδεση με τα βιβλία, καθώς δεν τα έχω διαβάσει, οπότε δεν είμαι σε θέση να επεκταθώ μέχρι εκεί. Στο δια ταύτα.

1. Τίτλοι Αρχής

Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις ότι η παραγωγή είναι σε άλλο επίπεδο. Και όταν λέω από την αρχή, εννοώ από την πολύ αρχή. Δηλαδή τους τίτλους. Η παρουσίαση των πόλεων και κάθε βασιλείου γίνεται με τρόπο καταπληκτικό και συμβολικό. Πέρα από ότι βλέπεις τον κόσμο στον οποίο θα σε ταξιδέψει η σειρά, 3 είναι τα στοιχεία που κάνουν τους τίτλους μοναδικούς. 1) Το ότι κάθε βασίλειο σχηματίζεται με μηχανές και γρανάζια. Συμβολικό, καθώς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σειράς είναι οι ραδιουργίες και οι μηχανορραφίες και το παρασκήνιο. 2) Μπροστά από κάθε όνομα ηθοποιού βρίσκεται το οικόσημο στο οποίο ανήκει. Μέχρι να μπορέσεις να καταλάβεις ποιος είναι ποιος, θα περάσουν 10-15 επεισόδια. Αλλά από μόνο του είναι μία πανέξυπνη προσθήκη. 3) Από σεζόν σε σεζόν οι τίτλοι αλλάζουν. Βασίλεια προστίθενται, χαρακτήρες επίσης. Και όχι μόνο. Τρανό παράδειγμα, μετά την καταστροφή του Winterfel, το βασίλειο παρουσιάζεται με καπνούς στους τίτλους. Λεπτομέρεια θα μου πεις, αλλά ο Θεός κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Δείτε τις διαφορές:

Τίτλοι αρχής 1ου κύκλου

Τίτλοι αρχής 2ου κύκλου – δες εδώ

Τίτλοι αρχής 3ου κύκλου – δες εδώ

Τίτλοι αρχής 4ου κύκλου – δες εδώ

Τίτλοι αρχής 5ου κύκλου – δες εδώ

2. Χαρακτήρες

game

Η σειρά τα έχει όλα. Έχει αυτούς που τους αγαπάς, αλλά έχει και κάποιους που μισείς. Αυτούς που αγαπάς, τους αγαπάς πολύ. Αυτούς που μισείς, τους μισείς θανατερά, σε βαθμό να θες να μπεις μέσα στην οθόνη και να σκοτώσεις τον Τζόφρευ, για παράδειγμα, με τα ίδια σου τα χέρια. Από τον Εντ Σταρκ, και το άδοξο τέλος του στην πρώτη σεζόν (καημένε Sean Bean, και το δράμα σου), και την κόρη του Άρυα, που για κάποιο λόγο θέλω να καθίσει στον Iron Throne, από τον Τύριον Λάνιστερ, (που είναι ο καλύτερος χαρακτήρας σε σειρά ever) και τον σωματοφύλακά του, μέχρι την Σέρσεϊ, τον Τζόφρευ (που μπορεί να τον λένε και Τζόφρυ, αλλά ποιος νοιάζεται πλέον; μουαχαχαχα), τον Στάνις και άλλους μισητούς, η σειρά είναι γεμάτοι χαρακτήρες με ιστορίες που σε αφορούν. Και έτσι περνάμε στον παράγοντα 3.

3. Ιστορίες

game-of-thrones-characters-mapgame-of-thrones-character-map-dj8onisc

Τα ονόματα πολλά. Τα βασίλεια ακόμα περισσότερα. Κι όμως για κάποιο λόγο σε αφορούν όλοι οι χαρακτήρες. Η πορεία της Καλίσι μέχρι την επίθεση στο King’s Landing. Η προσπάθεια της Άρυα να επανασυνδεθεί με την οικογένειά της. Οι σχέσεις της οικογένειας Λάνιστερ. Και όλα αυτά, για τον θρόνο. Από την πιο φαινομενικά ασήμαντη ιστορία, όπως του μικρού Σταρκ που ανακαλύπτει σταδιακά τη δύναμη του, και την επιστροφή του John Snow στο Τοίχος, μέχρι και το μέλλον του θρόνου και τους παράλληλους διεκδικητές του, η σειρά είναι γεμάτη με παράλληλες ιστορίες, που θα μπορούσαν να σταθούν μόνες τους, αλλά και που δες θα μπορούσαν την ίδια στιγμή. Οι δημιουργοί έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα, σε πολλά σημεία, χωρίς να φοβούνται το χαοτικό μέγεθος της σειράς.

4. Οι αναπάντεχες εξελίξεις

Σε πολλά σημεία μας έχει πέσει το σαγόνι, χωρίς να μπορούμε να το μαζέψουμε. Ο αποκεφαλισμός τους Σταρκ ας πούμε. Η ανδρεία του Τύριον κατά την πολιορκία του King’s Landing από τον Στάνις. Η σφαγή της οικογένειας Σταρκ στον γάμο. Ο Θάνατος του μισητού βασιλιά στον ίδιο του τον γάμο. Και πολλά ακόμη. Μπορεί ο ρυθμός κάποιες στιγμές να είναι αργός και τα πράγματα να εξελίσσονται βασανιστικά, αλλά σκεφτείτε το ρεαλιστικά. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Αυτά προς το παρόν. Σας αφήνω. Έχω να τελειώσω 4η σεζόν. Μόλις δω τα πάντα, θα επανέλθω. Και μην ξεχνάτε: Valar Morghulis